Код на клиент: Sample
Дата: 2021-10-01

Future 2.0

Резултати за Sample


Всяка професия (работа или кариера) се харесва на точно определен тип хора.  Знаеш ли защо? Много просто - нещата, които харесваш и ти е интересно да правиш, по някакъв начин са свързани с това какъв човек си. Например, обичаш ли да разрешаваш практически проблеми или предпочиташ да разсъждаваш върху теории и загадки? Харесва ли ти да създаваш нещо ново и да се занимаваш с изкуство или пък за теб е важно да помагаш на хората? Мечтаеш ли да бъдеш лидер или пък да работиш с информация и да влагаш внимание към детайлите на това, което правиш? Във всички случаи, интересите, които имаш, сигурно ще са свързани и с професията, която ще избереш. 

 ТВОИТЕ ИНТЕРЕСИ              

Тази част от информацията в кариерния ти тест е базирана на модела на професор Холанд, който разделя интересите на 6 типа: реалистични, изследователски, артистични, социални, предприемачески и конвенционални. Със сигурност някои от тях са по-изявени при теб в сравнение с други и точно те определят представата ти за успешна кариера, която има потенциала да те направи не само добър професионалист, но и щастлив човек.В графиката по-долу можеш да видиш всички резултати за твоите интереси (резултати над 8.00 точки са високи, между 4.00 и 7.99 са средни, а под 3.99 - ниски). Ето какъв тип са твоите интереси:

 

Реалистични

4.12

Изглежда, че дейности, свързани с практиката или на открито, с управлението на машини и инструменти и с прилагането на физическа сила и добра координация, не са на първо място в твоите интереси. Но пък не са ти и безинтересни. Това са все дейности, свързани с това да ремонтираш или изработваш нещо, да управляваш машини или да произвеждаш различни продукти. Замисляла ли си се дали би искала да бъдеш пилот или авиоинженер, механик, електротехник, дърводелец, строител и фермер? Или пък хирург, зъболекар или ветеринар? А защо не сладкар или готвач?

Изследователски

4.72

Дейности, при които трябва да разсъждаваш и мислиш върху различни теории и идеи, изглежда не са сред любимите ти, макар че не са ти съвсем безинтересни. Сигурно предпочиташ да си активна, да си непрекъснато сред хора и постоянно да говориш с приятелите си, нали? В такъв случай, професии като физик или математик може би няма да са много забавни за теб. Или пък не си сигурна? Изследователските професии изискват търсене на факти, проверка на проблеми, наблюдение на различни природни и научни събития и много други дейности, които биха ти харесали, ако обичаш да анализираш, проучваш и решаваш сложни проблеми. Какво пък – ако разбереш нещо повече за тях, може да се окаже че всъщност ти харесват.

Артистични

2.25

Изглежда, че артистичните професии не са ти особено интересни. Сигурно предпочиташ по-скоро подредени и добре организирани неща, които да правиш? Всъщност, изкуството е една наистина специфична област и малко хора го харесват толкова, че да се занимават цял живот с това. Погледни какви са интересите ти с най-високи и със средни резултати – те те описват по-точно и ще ти помогнат да избереш област, в която да се чувстваш щастлива и да можеш да покажеш своите умения и таланти. Успех!

Социални

2.08

Струва ми се, че няма да ти харесва особено, ако трябва непрекъснато да помагаш на хората около теб да учат и да се развиват. Всъщност, май изобщо не ти е интересно да се занимаваш много с хора, да се опитваш да ги разбереш, съветваш и да се грижиш за тях – така ли е? Вероятно професии като клиничен психолог, медицинска сестра, акушерка, детегледачка, логопед, учител, възпитател в детска градина, консултант, треньор и т.н., не ти изглеждат никак привлекателни. Е, не се притеснявай – както вече сигурно знаеш, за всяка професия си има определен тип хора. Твоята е някъде там. Успех!

Предприемачески

6.04

Може би не си съвсем сигурна дали ще ти е интересно, ако работиш нещо, свързано с това да убеждаваш и да ръководиш околните или да организираш хора или информация? Резултатите ти показват, че имаш среден интерес към предприемаческите професии – наистина ли е така? Може би просто не си запозната с тях или пък имаш твърде много интереси? Ето няколко примерни професии, за които можеш да си помислиш: търговски представител, специалист по инвестиционни фондове или личен финансов консултант, изпълнителен директор, адвокат, застрахователен агент, продуцент, капитан на кораб, дори частен детектив. Как ти се струват?

Конвенционални

5.13

Все още ли се колебаеш в своите интереси? Според резултатите ти, не си съвсем сигурна дали ти харесват професии, свързани с информация, добре организирана и планирана работа или пък дейност, в която трябва да се следват точни инструкции. Така ли е? Може пък просто да нямаш достатъчно информация за тези професии. Нека да ти дам няколко примера: банков служител, данъчен експерт или финансов анализатор, статистик, архивист, web-администратор, управител на музей или картинна галерия, касиер, счетоводител, специалист по кетъринг или служител в заведение за бързо хранене. Как ти се струват?

 

  ПРЕСТИЖНОСТ НА ПРОФЕСИИТЕ

Въпросите, на които отговори в тази част от теста, се отнасят до това колко престижни ти се струват различните видове работа по принцип. След попълването на теста за интереси, в графиката по-долу можеш да видиш дали областите, които смяташ за интересни, са и престижни за теб. Има ли области, за които излизат високи стойности и в двете графики? Това са дейностите, които съвпадат както по интереси, така и по престижност за теб. Ако резултатите ти са високи, това означава, че твоите интереси не само ти харесват като възможна кариера, но и смяташ, че ще ти донесат престиж. Ако оценките по престижност и интереси са подобни, но ниски - това също ти дава ценна информация, защото потвърждава, че определен тип професии не само не са ти интересни, но и не ги смяташ за много уважавани от обществото.

Не е ли страхотно, че всеки твой интерес може да се превърне в престижна професия? Представи си, че ти харесват науките. Обичаш да гледаш клипчета с интересни факти и много ти харесва, когато правите някакви експерименти в клас. Но престижно ли е да си учен? Това оставям на теб. Когато твоите интереси се разминават с това колко престижни ти изглеждат, ти трябва да решиш дали престижността е важна за теб или по-ценно е да се занимаваш с нещо, което наистина обичаш. Хей – всичко непрекъснато се променя. Ако нещо не е престижно сега, съвсем скоро може да бъде супер модерно и актуално. Особено ако си сред хора, с които имаш сходни интереси.

Разбира се, ти ще прецениш до каква степен престижността е важна за теб в това, което правиш, но според твоите резултати, ето кои дейности ти изглеждат най-престижни (високи резултати са над 8.00 точки, средни между 4.00 и 7.99, а ниски – под 3.99):

 

Реалистични професии

5.87

Изглежда се колебаеш в престижността на реалистичните професии. Всъщност, много хора намират за престижно да работят нещо, което изисква сръчност, добра координация и специфични технически умения – например управлението на сложни инструменти и машини или пък умението да поправяш различни неща. Примери за такива професии са пилот или авиоинженер, механик, електротехник, дърводелец, строител и фермер. Или пък хирург, зъболекар или ветеринар – наистина ли не ти изглеждат престижни? А защо не сладкар или готвач?

Изследователски професии

4.44

Не си съвсем сигурна дали за теб би било престижно да се занимаваш с изследователска дейност. Може би не познаваш много такива професии или хора, които ги намират интересни? Изследователската кариера е свързана с изучаването на различни проблеми или явления. Тя изисква търсене на факти, анализ и проверка на различни решения, наблюдение на различни природни и научни събития и много други дейности. Сигурна ли си, че не е престижно да бъдеш известен физик, математик или химик, открил важно лекарство или нещо друго, което да подобри живота на хората? Мисля, че ще ти бъде интересно да погледнеш резултатите си за професионални интереси и ценности – те ще те ориентират още по-добре.

Артистични професии

6.83

Изглежда не си много убедена, че артистичните професии са престижни. Всъщност, да имаш престиж в обществото или сред хората, които познаваш, не означава просто да си известна. По-скоро е свързано с това околните да се допитват до теб, да ценят твоето мнение и да харесват работата ти. В областта на изкуството това също е възможно. Представи си какво влияние може да има един филм, музикален клип, театрална постановка или книга? Ако си артистична и имаш мнение, то може да достигне до много хора чрез твоето изкуство, може да ги промени или обогати и това да ти донесе престиж.

Социални професии

6.85

Престижността на една професия зависи от много неща. Тя може да бъде престижна само и единствено за теб. Но може да бъде и уважавана от обществото като цяло или пък от твоите приятели. Ти сама ще решиш дали престижността е важна за твоя избор. Е, най-малкото си била любопитна, щом си попълнила този тест. Резултатите му показват, че не си съвсем убедена в престижността на професии като психотерапевт, логопед, учител, възпитател в детска градина или медицинска сестра. Така ли е? Това са все типични социални области, в които хората се интересуват от другите и чрез работата си опитват да ги разберат и да им помогнат да научат нещо ново и да развият своя потенциал.

Предприемачески професии

7.08

Престижът на една професия се определя от много фактори. Той зависи от общественото мнение и тенденциите в развитието на така наречения „пазар на труда“. Но също така и от твоето лично мнение. Това, което е престижно в обществото, не е непременно престижно за теб или за твоите приятели, и обратно. При всички случаи обаче, на всички нас ни е приятно да се занимаваме с нещо, което се оценява от околните и заради което те ни се възхищават, нали? Резултатите от този тест показват, че ти не си съвсем сигурна в престижността на предприемаческите професии. Моят съвет е да погледнеш какви са твоите интереси и ценности – ако този тип кариера не е сред най-предпочитаните, вероятно просто не е „твой тип“. Но ако имаш интереси към професии като търговски представител, специалист по инвестиционни фондове или личен финансов консултант, изпълнителен директор, адвокат, застрахователен агент, продуцент и други, може би просто трябва да събереш повече информация за тях. Успех.

Конвенционални професии

7.58

За някои хора конвенционалните професии са скучни. За други, да правиш нещо по определена структура и като следваш (или създаваш) план и точни инструкции, е интересно и приятно. Според твоите резултати в тази част от въпросника, ти не си съвсем сигурна, че подобни професионални области са много престижни. Може би защото не са ти интересни? Но какво ще кажеш за работа като банков служител, данъчен експерт или финансов анализатор? За повечето хора те са наистина престижни. Ако все още се колебаеш, погледни резултатите си в частта „Ценности“. Може би просто престижът не е нещо, което е важно за теб.

 

 

  ЦЕННОСТИ

Пред теб има много възможности. Но невинаги това, което ти е интересно в момента, може реално да се превърне в твоя професия. Защо? Защото просто може да не е толкова важно за теб.

Представи си, че обичаш музиката и също така ти е страшно важно да можеш да организираш приятелите си около своите идеи, да ги караш да правите различни неща заедно и да ги ръководиш – да го кажем направо – обичаш да бъдеш лидер. Какво ще предпочетеш, ако можеше да избираш точно сега – да издадеш точно един албум в живота си, който да ти донесе слава, или да станеш мениджър на музикална компания, която ще открива таланти?

Виждаш ли – изборът на професия зависи от много неща – включително от твоите ценности – това, което е най-важно за теб. В примера, който ти дадох, е възможно да предпочетеш музикалната кариера – защото обичаш да бъдеш на сцената и да показваш таланта си. Но ако вместо това за теб е по-важно да управляваш хора, които да работят за теб, може би ще решиш, че професията на музикален мениджър е по-добра за теб. По-долу можеш да разбереш повече за това кои са твоите важни неща в живота (твоите ценности). Резултати над 8.00 точки са високи, между 4.00 и 7.99 са средни, а под 3.99 – ниски.

 

Автономност

3.98

Вероятно предпочиташ да се допитваш за важните неща до другите или пък ти е по-приятно да ги оставяш те да решат как трябва да постъпиш и кога да свършиш нещо? В това разбира се няма нищо лошо, стига да не прекаляваш. Понякога е добре лично да участваш във вземането на важни решения за твоето бъдеще, дори предварително да си се посъветвала с някого за това. Защото да бъдеш автономна означава не само да си независима и да поемаш отговорност, но и да постигаш важните за теб неща сама. Да участваш активно в сбъдването на мечтите си. Повярвай – това наистина ще те направи щастлива и доволна от резултата.   

Влияние върху другите

5.87

По принцип се справяш, ако трябва да управляваш хората около теб, да ги координираш или да им възлагаш задачи, но това невинаги ти е приятно или пък е важно за теб. Еднакво добре би се чувствала и в среда, в която на теб ти възлагат задачи или те организират. Така ли се чувстваш, когато мислиш за професията, която трябва да избереш? Може ли да се каже, че за теб е сравнително важно да оказваш влияние върху другите, но ще бъдеш също толкова добра в това, което правиш, и ако не ти се налага?

Грижа за другите

3.02

Струва ми се, че хората и техните потребности не са много интересни за теб. Вероятно предпочиташ да правиш нещата, които обичаш, сама или пък по принцип за теб е важно да постигнеш нещо конкретно, към което се стремиш, и не толкова нещо, което да допринесе за успеха на другите. Това, че не си „социален тип“, не означава, че професионалните области, в които можеш да се развиваш, са ограничени. Всъщност, всички професии по един или друг начин подобряват живота на другите и им помагат в нещо – независимо дали директно работиш с хора, или не. Погледни отново кои са важните за теб неща и ги сравни с резултатите от теста за интереси – коя от областите, които харесваш, е също така ценна за теб?

Доходи

6.10

Като цяло доходите са тема, която е важна за теб, но не си се фокусирала много върху нея. Или поне не повече от другите ученици на твоята възраст. Може би това не е нещо актуално за теб в момента или няма връзка с избора ти на училище. По принцип знаеш „цената на парите“, но понякога това просто не е съществено за теб. Погледни отново резултатите си от този тест – кои са ценностите с най-високи стойности? Те ще ти дадат информация за това, което те прави удовлетворена и щастлива.

Иновации

7.67

Понякога ти харесва денят ти да е изпълнен с интересни, различни и нови неща, но има случаи, в които предпочиташ около теб да е по-спокойно и да не ти се случват нови неща. Като цяло нямаш нищо против да измисляш и да твориш, но също толкова ти е добре и да правиш неща, които не изискват креативност. А може би просто не си имала възможност да създаваш нещо ново? Опитай, сигурно ще ти хареса.

Околна среда

5.53

Като цяло си съзнателна по отношение на опазването на околната среда и грижата за равновесието между човека и природата. И все пак, ако трябва да подредиш няколко най-важни неща, които са най-ценни за теб, околната среда може би няма да бъде сред първите места. Това не означава, че не те е грижа за нея, просто е важна толкова, колкото и за другите ученици на твоята възраст. Или може би не знаеш достатъчно за проблемите, свързани с опазването на природата? Информирай се, това е много интересна и страшно важна тема!

Реализация

6.94

Като цяло обичаш да виждаш резултатите от знанията, способностите и уменията, които си развила, но това невинаги е от първостепенно значение за теб. Понякога просто се оставяш на течението. Все пак, сравнително често, или поне колкото всички ученици на твоята възраст, се замисляш върху това колко е важно да правиш нещата, които умееш най-добре, и да постигаш резултати. Може би ти трябва още съвсем малко, за да бъдеш напълно фокусирана към успеха.

Социален престиж

5.06

Изглежда, че не си съвсем сигурна дали престижът ти в обществото е важен за теб. Или просто зависи от това, което правиш, и понякога е важен, а друг път – не? Да имаш престиж означава да правиш нещо, което другите намират за важно. Или да ти се възхищават от това, което ти самата постигаш. Има много професии, които са свързани с имиджа в обществото. Според повечето ученици на твоята възраст, например, предприемаческите професии са точно такива. Но социалният престиж е свързан още с артистичните, социалните и конвенционалните професии – харесва ли ти някоя от тях?

 

 

   МОТИВАЦИЯ И УМЕНИЯ ЗА УЧЕНЕ

Ученето не е само умението ти да запомниш нещо. Всъщност, ученето дори не е свързано само с училище. Можеш да научиш текст на песен, нова компютърна игра (или пък начинът, по който ти да създадеш такава) или пък техника за правене на прическа или грим. Можеш да се научиш дори да правиш любимите си шоколадови мъфини. И за всичко това е нужно просто желание и ангажираност (ние, психолозите, наричаме това мотивация), някакъв план (например да намериш свободно време, което си е трудна задача) и нещо много важно – да не те е страх да се провалиш. Този тест ще ти покаже до каква степен ти притежаваш всички тези черти в сравнение с другите ученици на твоята възраст.

А сега си представи, че твоят най-добър приятел е супер забавен. Той постоянно разказва смешни истории и случки и е непрекъснато център на вниманието. Просто всички го харесват. Само ти обаче знаеш, че той всъщност е доста срамежлив и му е трудно да си създава нови приятели. Трудно му е дори да заговори някой непознат – затова започва със смешка. Виждаш ли – твоят приятел е развил умението да бъде забавен, нищо че като човек е срамежлив.

Да, всички имаме недостатъци (не че да си срамежлив е кой знае какъв недостатък). Добрата новина е, че този тест няма за цел да ти покаже твоите недостатъци като човек. Идеята ни е да те насочим към това, което можеш да промениш – своите умения, така че да ги развиеш в себе си и да постигнеш успех както в училище, така и в бъдещата ти кариера. Искаш ли да разбереш повече? Графиката по-долу ще ти даде тази информация. Резултати над 7.00 точки са високи, между 4.00 и 6.99 са средни, а под 3.99 – ниски.

 

Ангажираност

5.28

Ти си сравнително упорита и постоянна в ученето – поне толкова, колкото са учениците на твоята възраст. Понякога обаче си склонна да подминаваш неща, които не разбираш или пък са ти трудни – така ли е? Може би ти трябват още съвсем малко усилия и концентрация, за да си по-успешна – така няма да рискуваш да натрупаш пропуски в знанията си. Знаеш ли, обикновено при твоите връстници ангажираността е свързана и с уменията за планиране. Какви са твоите резултати в този тест?

Визуализиране

4.24

Опитваш се да учиш чрез разбиране, като се стремиш да свързваш новата информация със старите знания и да откриваш логически връзки между фактите. Понякога си правиш визуални схеми на нещата, които трябва да запомниш, но в други случаи това не ти е необходимо. Сигурно имаш добра памет, а когато това не ти е достатъчно, си помагаш като си правиш графики или схеми. Всъщност, така правят повечето хора по принцип. Имаш ли и други начини, чрез които научаваш материала по-лесно?

Концентрация

6.29

По принцип нямаш проблеми с концентрацията, но понякога ти е трудно, когато трябва да фокусираш вниманието си върху ученето за продължително време. Това сигурно се случва, когато не ти е интересно в час или материалът е труден. Или пък просто се разсейваш и мислите ти лесно се отклоняват от това, което правиш. Мислила ли си защо е така? Ако искаш да бъдеш наистина добра в това, което правиш, концентрацията може да ти е много полезна. Тя ще ти спестява време докато учиш и така ще можеш да правиш нещата, които харесваш в свободното си време.

Липса на страх от тестове и изпитване

3.99

Ти се притесняваш много, когато ти предстои тест или очакваш, че ще бъдеш изпитана и това се отразява на оценките ти в училище. Това невинаги означава, че не си подготвена или че не знаеш, нали? Просто се страхуваш, че няма да се справиш добре или пък ти е трудно да говориш пред останалите. Бих искала да ти препоръчам да разговаряш с някого, за да преодолееш това свое притеснение. Това ще помогне и на другите да разберат на какво действително си способна. А и изпитите са измислени именно за това – да сравнят твоите знания със знанията на другите. Затова приеми го като шанс да покажеш своите способности.

Мотивация

5.18

Твоята мотивация за учене е като на повечето ученици на същата възраст. Като цяло си мотивирана и знаеш колко важно е да си подготвена, но понякога други неща извън училището изглеждат по-важни за теб. Или пък ти се струва, че учиш ненужни неща, които никога повече няма да използваш. И все пак – ако засега уроците са ти лесни и бързо наваксваш, това не е проблем. Но имай предвид, че невинаги ще успяваш да компенсираш пропуснатото (особено ако си в ново училище и учиш нови неща) и това може да се окаже трудност за теб. Трябва ти съвсем малко, за да успееш. Защо не помислиш за това, което искаш да постигнеш в бъдеще? Това със сигурност ще те мотивира да си малко по-активна сега.

Умения за планиране

4.96

Може би невинаги успяваш да планираш рационално своето учене и да разпределиш времето си така, че да научиш по всеки предмет. Всъщност, правиш го толкова добре, колкото и повечето ученици на твоята възраст. Но не ти ли се иска да си малко по-добра от тях? Ако се научиш по-добре да планираш времето си, не само ще успяваш да си по-подготвена в училище, но и ще имаш време за повече неща, които да правиш. Ако вече имаш известни проблеми с материала в училище, моят съвет е да помислиш дали ти е трудно това, което учиш, защото не го разбираш, или пък просто не можеш да планираш добре своята подготовка за училище.

Фокусирано учене

6.97

Като цяло умееш да различаваш важната информация от маловажната, но това сякаш не става по всеки предмет. Трябва ти още съвсем малко, за да успяваш да учиш още по-ефективно. Когато използваш фокусирано учене, ти всъщност отделяш най-съществените неща, които трябва да научиш и така не ти се налага да запомняш всичко. Моят съвет е да опиташ в още по-голяма степен да развиеш тази своя способност. Сигурна съм, че ще забележиш колко по-лесно ще стане ученето ти.

 

   ТВОИТЕ СИЛНИ СТРАНИ

Този тест отразява твоята личност. Няма да се изненадаш, ако ти кажа, че всеки човек е уникален, нали? Ти също притежаваш качества, които те отличават от другите и заради които хората те харесват (или не толкова). Профилът ти показва твоите силни и не толкова силни черти, които са важни не само в избора ти на професия и кариера, но и в живота ти като цяло. По-долу можеш да видиш и графика на тези черти. Резултати над 7.00 точки са високи, между 4.00 и 6.99 са средни, а под 3.99 – ниски.

 

Времева перспектива

5.34

Като цяло си наясно с нещата, които искаш да постигнеш, и сравнително точно си представяш къде ще бъдеш в следващите няколко години. Е, поне толкова точно, колкото и повечето ученици на твоята възраст. И все пак, струва ми се, че твоите планове са доста общи и ти знаеш какво трябва да направиш „по принцип“, но всъщност не ти е много ясно как точно да го постигнеш. Така ли е? Може би ти липсва малко увереност и оптимизъм, или пък усещането че дори все още да си в училище, всъщност много неща зависят от теб. Това, което бих те посъветвала, е да помислиш какво точно трябва да предприемеш, за да изпълниш своите цели – да бъдеш приета в училището, което искаш, или да имаш професията, за която мечтаеш. Направи си план от няколко стъпки и го обсъди с някой, чието мнение е важно за теб. Успех!

Емоционален самоконтрол

8.02

Ти си търпелив, упорит и толерантен човек. Умееш да изслушваш околните и да приемаш тяхната гледна точка без да реагираш рязко или необмислено. Знаеш ли, това наистина е страхотно качество! Особено когато някой нарочно иска да те предизвика. Много често емоциите карат хората да реагират необмислено, но ти определено не си от този тип хора. Дори да си в лошо настроение или пък някой ужасно да те дразни, ти умееш да се въздържаш и да преглъщаш моментните ти състояния. Сигурен съм, че приятелите ти ценят това и то ти помага в много трудни ситуации.

Отвореност към нов опит

5.46

Понякога ти харесва да изпробваш нови неща и да експериментираш, но определено не си склонна да направиш нещо само защото е различно и не ти се е случвало преди. Всъщност, повечето ученици на твоята възраст постъпват точно така. На теб ти харесва да има баланс, защото се чувстваш уверена в познатите неща и знаеш, че невинаги има смисъл непременно да се втурнеш в приключения и рискове. Да бъдеш отворена към нов опит е много характерно за някои кариери и не толкова за други. Погледни отново своите резултати от теста за интереси – може би там ще откриеш кои професии ще ти донесат нов опит и ще разбереш дали това ти е интересно.

Социална зрялост

4.01

Ти имаш добри социални умения и можеш да отстояваш интересите си, когато се налага. Поне толкова, колкото и твоите връстници. Когато е наистина важно, поемаш отговорност за своите решения и това кара околните да те уважават, макар че има и моменти, в които предпочиташ да се „измъкнеш“, нали? Обичаш да си сътрудничиш с другите, но има и случаи, когато просто не ти се занимава с тях. Или пък приятелите ти са толкова настоятелни, че предпочиташ да се съгласиш с тяхното мнение, вместо да спориш. И все пак като цяло ти си зрял и отговорен човек – нещо, което наистина ще ти е винаги полезно.

Увереност и оптимизъм

2.58

Хм… струва ми се, че не си много уверена в собствените си сили и не обичаш да предприемаш нещо, за което не си абсолютно сигурна, че ще успееш. Така ли е? Разбира се, няма нищо лошо в това да си предпазлива, стига това да не те отказва от целта ти при най-малката трудност. Моят съвет? Около теб има всякакви възможности, опитай се да бъдеш по-смела и настойчива. Ако не успееш, просто продължи с нещо друго. Сигурна съм, че постепенно ще спреш да обръщаш внимание на неуспехите и ще се фокусираш върху бъдещите си цели и това, което искаш да постигнеш. Успех!

 

ТВОИТЕ ПЛАНОВЕ

Сигурно си спомняш, че ти зададохме няколко въпроса за професиите, които обмисляш да избереш, а после те питахме някои неща за тяхната престижност, удовлетвореността на хората, които упражняват тези професии, и доходите, които очакваш да получаваш. След като вече си в края на този доклад и прочете много неща (надявам се и много нови) за себе си, ти предлагам да погледнеш твоя избор на професии, като имаш предвид и всичко, което научи за себе си тук. Идеята е да получиш „голямата картина“ – да видиш не само това, което за теб е мечтаната кариера, но и да сравниш дали тези твои мечти отговарят на личността и уменията ти, на успеха, който досега имаш в училище (знаеш, че той ще ти е необходим, ако искаш да имаш желаното образование), и на очакванията ти за доходи и престиж. Ето отговорите на тези въпроси:

 

 

Професията, която в най-голяма степен бих искал/а да работиш, е: нещо с дизайн

• Престижност: Хората се възхищават на тези, които я учат или упражняват.

• Удовлетвореност на хората от тази професия: Мисля, че са много удовлетворени.

• Доходите достатъчни ли ще ти бъдат? Да.

• Каква гимназия или колеж е най-добре да избере някой, който иска да научи и след това да работи тази професия? Профилирана гимназия с математика и информатика 

• Ти лично смяташ ли да кандидатстваш или да учиш в такава гимназия/специалност? Да.

 

Професията, която също обмисляш, макар и като втори вариант за работа, е: архитектура

• Престижност: Хората се възхищават на тези, които я учат или упражняват.

• Удовлетвореност на хората от тази професия: Мисля, че са много удовлетворени.

• Доходите достатъчни ли ще ти бъдат: Да.

• Каква гимназия или колеж е най-добре да избере някой, който иска да учи и след това да работи тази професия? Природоматематическа гимназия

• Ти лично смяташ ли да кандидатстваш или да учиш в такава гимназия/специалност? Да.

 

И накрая, твоят трети професионален избор за работа, е: маркетинг специалист

ПрестижностХората се възхищават на тези, които я учат или упражняват.

Удовлетвореност на хората от тази професия: Мисля, че са много удовлетворени.

Доходите достатъчни ли ще ти бъдат? Да.

Каква гимназия или колеж е най-добре да избере някой, който иска да научи и след това да работи професия? Природоматематическа гимназия с профил информатика

Ти лично смяташ ли да кандидатстваш или да учиш в такава гимназия/специалност? Да.

 

 

  УСПЕХ В УЧИЛИЩЕ

И накрая, струва ми се, че ще ти е полезно да хвърлиш един поглед върху таблицата по-долу. В нея е твоят успех по различните предмети. Тази информация ще ти помогне да се фокусираш върху областите, които трябва да подобриш, в случай че имаш недостатъчно високи постижения в желаната област.

 

Общ успех до момента

6

Български език и литература

5.5

Математика

6

Изучавания чужд език

6

Физика и астрономия

6

Химия и опазване на околната среда

6

Биология и здравно образование

6

Информационни технологии

6

История и цивилизация

6

География и икономика

5

Музика

6

Изобразително изкуство

6

Физическо възпитание и спорт

6

 


 

Надяваме се, че информацията от този доклад ще ти помогне да намериш сферата, в която имаш потенциала да се реализираш като успешен професионалист и щастлив човек. Преследвай смело мечтите си и помни: всеки от нас носи в себе си уникална комбинация от талант и умения, които само чакат да бъдат открити!

 

Всички права са запазени!   
© Hogrefe Editore, Firenze
© Фондация „Хестия“ за българската адаптация на теста.

Инструкции за принтиране*

При принтиране се уверете, че в настройките за принтиране на браузъра:

  • е избран тип хартия А4;
  • е включена опцията за принтиране на фонови изображения /Background images/
  • е изключена опцията за принтиране на хедър и футър

*За най-добър резултат препоръчваме използването на актуална версия на Google Chrome

  Печат