Код на клиент: test-f
Дата: 2023-06-29

 

Резултати за test-f

Въпросите, на които отговори, са базирани на модела за кариерни интереси на професор Холанд. Това е една от най-утвърдените научни теории за кариерното развитие. Тя разделя хората на 6 личностни типа според типа дейности, които са им интересни: реалистични, изследователски, артистични, социални, предприемачески и конвенционални. Със сигурност някои от тези типове са по-изявени при теб в сравнение с други. Точно те определят представата ти за успешна кариера, която има потенциала да те направи не само добър професионалист, но и щастлив човек.

 

Какво ще науча от този анализ?

Разбира се, интересите се променят с времето и натрупания опит. Това е напълно естествено и е една от причините, поради които много от нас решават да променят посоката на кариерното си развитие впоследствие. Резултатите от този тест ще ти дадат реалистична оценка на възможностите, с които разполагаш на този етап от живота си. Те ще ти помогнат да вземеш правилно решение за развитието си спрямо нагласите ти и всички други условности, валидни към настоящия момент.
 
Част от информацията, която ще прочетеш, няма да е съвсем нова за теб, но е включена, за да ти помогне да формулираш по-добре нуждите и очакванията си, когато става въпрос за работа. Важно е да уточним, че шестте личностни типа не са абсолютни и изчерпателни, и това е опростено представяне на сложната човешка „машина“. Дори да имаш висок резултат по дадена скала, това не означава, че напълно се припокриваш с този личностен тип. Всъщност е нормално да имаш изразени интереси в няколко области. На практика всеки от нас е комбинация от няколко типа интереси и точно това ни прави уникални и неповторими. Затова е важно да обърнеш внимание на всичко написано, а не само на частта за най-силно изразените ти интереси. 
 

Как да използвам резултатите?

Интерпретацията на твоите резултати може да ти помогне да вземеш по-осъзнато решение, свързано с кариерата ти, независимо дали става въпрос за избор на професия, промяна на кариерната посока или нещо друго. Информацията в този доклад ще ти подскаже също как можеш да се справяш по-добре и да се развиваш на настоящото си работно място, каквото и да е то. А сега виж какво представлява твоят профил и какво разкриват резултатите ти за твоята личност. В графиката по-долу са показани всички резултати за твоите интереси. Резултатите се разделят на 3 категории:
 
  • Високи: Харесваш този тип дейности много повече от другите хора на твоята възраст.
  • Средни: Някои аспекти от тези дейности са ти интересни, но други не. 
  • Ниски: Изобщо не те привличат такива дейности. Напротив - стараеш се да ги избягваш.

 

 

 

 


 

 

Реалистичен тип

НИСЪК ИНТЕРЕС

В сравнение с повечето хора, нямаш почти никакъв интерес към реалистичния тип дейности. Реалистичните дейности са за тези, които предпочитат да работят с "неща" (инструменти, машини, предмети, растения, животни), отколкото с хора или с абстрактни понятия (информация, идеи, данни, теории). За разлика от хората с реалистични интереси, ти не държиш работата ти да е изцяло практически насочена и свързана с материалния свят.

Възможно е да предпочиташ да работиш с ума си, а не задължително с ръцете или тялото си. Не изпитваш необходимост от постоянна физическа активност в работата си, нито пък държиш да работиш на открито. Може би за теб е важно работата ти да е свързана с хора или пък да създаваш нещо ново? Разгледай резултатите си по останалите пет вида интереси, за да разбереш кой тип дейности са най-подходящи за теб.

 

 


 

Изследователски тип
 
СРЕДЕН ИНТЕРЕС
 
Отговорите ти показват, че изследователският тип професии са ти толкова интересни, колкото и на повечето жени на твоята възраст. Този тип интереси са присъщи на хората, които обичат да събират и боравят с информация и да научават нови неща. Те постоянно анализират света около себе си и създават свои теории за случващото се. Такива хора определено предпочитат да наблюдават и планират, но за теб е важно и да действаш.
 
Професиите от този тип са свързани с много четене, проучване, писане, продължителни периоди на концентрация и вникване много надълбоко в дадена тема - обикновено в сферата на науката. Би ти харесало да се занимаваш с подобни дейности, но най-вероятно не си представяш да правиш само това по цял ден. Имаш нужда от пространство, което ти дава възможност да развиваш идеите си и затова силно структурираната работна среда не е за теб. Важно ти е да имаш известна степен на свобода и гъвкавост на работното място, за да се чувстваш ценна и мотивирана.
 
По-долу можеш да видиш по-конкретна информация за изследователските дейности, а интерпретацията на другите типове интереси ще ти покаже с какви други дейности трябва да комбинираш изследователски насочените, за да си максимално удовлетворена от работата си.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Артистичен тип

НИСЪК ИНТЕРЕС

Артистичните интереси никак не са силно изразени при теб. Те са запазена марка на така наречените хора на изкуството. За разлика от тях, при теб себеизразяването не е основен приоритет и не изпитваш особено влечение към занимания, които биха ти дали възможност да развихриш фантазията и усещането си за свобода. Може би се интересуваш от по-структурирани, конкретни и измерими дейности, които не са свързани със създаването на нещо ново и уникално като част от работните си задължения.

Друга разлика между теб и хората с артистични интереси е, че за тях работата в установени граници и процеси е немислима, защото ценят гъвкавостта и имат нужда да изразяват емоциите си над всичко останало. Докато те се осланят най-вече на чувствата и интуицията си, ти избираш да разчиташ на логиката и здравия разум. Този начин на мислене едва ли ще ти извоюва място в артистичните среди, но пък ще ти даде възможност да се реализираш успешно в много други сфери, изискващи именно качествата, които обичайно липсват на творческите личностни.

 

 


 

Социален тип

НИСЪК ИНТЕРЕС

Ниският ти интерес към социален тип дейности показва, че работата с хора изобщо не е приоритет за теб. Тези с преобладаващо социален тип интереси харесват и умеят да работят в екип и го предпочитат пред независимостта и възможността да се изявяват индивидуално. Вероятно твоите преобладаващи интереси са от реалистичен, изследователски, артистичен или конвенционален тип и в твоите очи свободата е за предпочитане пред сътрудничеството.

Дейности, свързани с комуникация, обучение, социална подкрепа, личностно и кариерно развитие, медицинска помощ и т.н. не са подходящи за теб. Много е възможно те да ти се струват непрактични и твърде субективни, а може би просто си интроверт и общуването с други хора те натоварва. Затова е важно да се насочиш към работа, която няма да изисква твърде динамична комуникация. В противен случай бързо ще се почувстваш изтощенa и стресиранa.

 

 


 

Предприемачески тип

НИСЪК ИНТЕРЕС

Нямаш почти никакво влечение към предприемаческия тип дейности. Този тип интереси са присъщи на хората, които обичат да са начело на екипи и процеси, да разпределят задачи и да увличат след себе си и идеите си останалите. Тези хора обикновено са импулсивни и са склонни да поемат рискове.Ти обаче подхождаш към работата и проблемите по различен начин. Вероятно предпочиташ да планираш и проучваш преди да вземеш решение, а не да се осланяш само на интуицията си.

Позицията на лидер не представлява голям интерес за теб. Възможно е да се чувстваш по-комфортно следвайки, отколкото водейки. Вниманието ти е насочено към самата работа, а не към амбиции за власт и влияние. Това, разбира се, не означава, че нямаш желание и мотивация за развитие. Просто за теб успехът се изразява не толкова в получаването на признание и шанс да демонстрираш превъзходството си, а във възможността да постигнеш реални резултати, независимо дали те формално ще те качат на следващото ниво на кариерната стълбица.

 

 


 

Конвенционален тип

НИСЪК ИНТЕРЕС

Определено не харесваш така наречените конвенционални професии. Те допадат на хората, които предпочитат реда и сигурността пред креативността и импровизацията. За тях детайлите са от изключително значение и никоя подробност не може да им убегне. За разлика от хората с конвенционални интереси, ти не държиш на всяка цена да работиш в силно структурирана среда, а напротив - това би те натоварило и ограничило.

Еднотипните, повтарящи се дейности, които се извършват по ясно дефинирана процедура, са скучни и демотивиращи за теб. Със сигурност предпочиташ работа, която би ти дала възможност да общуваш с хора или да обменяш информация например. Най-вероятно по твой вкус са и дейностите, свързани с изпълнението на практични задачи, които водят до видима промяна. Работата с данни, таблици и числа е подходяща по-скоро за конвенционалния тип хора, от който ти определено се различаваш.

 

 

 


        


Инструкции за принтиране*

При принтиране се уверете, че в настройките за принтиране на браузъра:

  • е избран тип хартия А4;
  • е включена опцията за принтиране на фонови изображения /Background images/
  • е изключена опцията за принтиране на хедър и футър

*За най-добър резултат препоръчваме използването на актуална версия на Google Chrome

  Печат