Код на клиент: test-f
Дата: 2023-06-29

 

Резултати за test-f

Въпросите, на които отговори, са базирани на модела за кариерни интереси на професор Холанд. Това е една от най-утвърдените научни теории за кариерното развитие. Тя разделя хората на 6 личностни типа според типа дейности, които са им интересни: реалистични, изследователски, артистични, социални, предприемачески и конвенционални. Със сигурност някои от тези типове са по-изявени при теб в сравнение с други. Точно те определят представата ти за успешна кариера, която има потенциала да те направи не само добър професионалист, но и щастлив човек.


 

Какво ще науча от този анализ?

Разбира се, интересите се променят с времето и натрупания опит. Това е напълно естествено и е една от причините, поради които много от нас решават да променят посоката на кариерното си развитие впоследствие. Резултатите от този тест ще ти дадат реалистична оценка на възможностите, с които разполагаш на този етап от живота си. Те ще ти помогнат да вземеш правилно решение за развитието си спрямо нагласите ти и всички други условности, валидни към настоящия момент.
 
Част от информацията, която ще прочетеш, няма да е съвсем нова за теб, но е включена, за да ти помогне да формулираш по-добре нуждите и очакванията си, когато става въпрос за работа. Важно е да уточним, че шестте личностни типа не са абсолютни и изчерпателни, и това е опростено представяне на сложната човешка „машина“. Дори да имаш висок резултат по дадена скала, това не означава, че напълно се припокриваш с този личностен тип. Всъщност е нормално да имаш изразени интереси в няколко области. На практика всеки от нас е комбинация от няколко типа интереси и точно това ни прави уникални и неповторими. Затова е важно да обърнеш внимание на всичко написано, а не само на частта за най-силно изразените ти интереси. 
 

Как да използвам резултатите?

Интерпретацията на твоите резултати може да ти помогне да вземеш по-осъзнато решение, свързано с кариерата ти, независимо дали става въпрос за избор на професия, промяна на кариерната посока или нещо друго. Информацията в този доклад ще ти подскаже също как можеш да се справяш по-добре и да се развиваш на настоящото си работно място, каквото и да е то. А сега виж какво представлява твоят профил и какво разкриват резултатите ти за твоята личност. В графиката по-долу са показани всички резултати за твоите интереси. Резултатите се разделят на 3 категории:
 
  • Високи: Харесваш този тип дейности много повече от другите хора на твоята възраст.
  • Средни: Някои аспекти от тези дейности са ти интересни, но други не. 
  • Ниски: Изобщо не те привличат такива дейности. Напротив - стараеш се да ги избягваш.

 

 

 

 


 

 

Реалистичен тип

СРЕДЕН ИНТЕРЕС

Имаш средно голям интерес към реалистичния тип дейности. Това са всички занимания, свързани по-скоро с "неща" (инструменти, машини, предмети, растения, животни), отколкото с хора или с абстрактни понятия (информация, идеи, данни, теории). Би ти харесало да работиш нещо активно и свързано с физическа дейност, по възможност с гъвкаво работно място или на открито, но не го изискваш на всяка цена. От друга страна, харесваш и задачите, изискващи мисловна дейност и решаване на проблеми. Като цяло ти е важно да има баланс и разнообразие в работата ти, а удовлетворението за теб идва тогава, когато виждаш крайния резултат от усилията си на практика.

Добре е да помислиш за работа, която съчетава динамиката и практичността на реалистичните професии, и характеристиките на другите типове професии, които харесваш. Следващите секции ще ти подскажат кои са те, а по-долу можеш да видиш част от отличителните характеристики на реалистичните професии. Кои от тях ти се струват най-привлекателни?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Изследователски тип
 
НИСЪК ИНТЕРЕС
 
Отговорите ти показват, че имаш доста по-малък интерес към изследователския тип дейности, отколкото повечето жени на твоята възраст. Изследователските интереси са присъщи на хората, които обичат да събират и боравят с информация и да научават нови неща. Те постоянно анализират света около себе си и създават свои теории за случващото се. За разлика от тях, ти вероятно не обичаш да планираш и наблюдаваш до безкрай, а предпочиташ да действаш.

 

Професиите от този тип са свързани с много четене, проучване, писане, продължителни периоди на концентрация и вникване много надълбоко в дадена тема - обикновено в сферата на науката. Подобни дейности вероятно ще са скучни за теб и няма да те мотивират достатъчно. За да разбереш какви дейности са по-подходящи за теб, виж в кои сфери имаш средни или високи резултати.

 

 


 

Артистичен тип

СРЕДЕН ИНТЕРЕС

Артистичния тип интереси са толкова силно изразени при теб, колкото и при повечето жени на твоята възраст. Цениш креативността и обичаш да се чувстваш свободна да изразяваш себе си, но това не е основен приоритет за твоята работа. Силно артистичните хора не понасят рамки, правила и структура и са най-продуктивни и успешни, когато се доверяват на емоциите си и работят според собствените си усещания. При теб обаче е важно да има по малко и от двете - осланяш се на чувствата и интуицията си, но понякога имаш нужда и от рамка или структура.

Логиката и здравият разум са важна част от работния ти процес и това в никакъв случай не е лошо. Дори напротив! Ако успееш да вземеш най-доброто от двата типа личности, които очевидно добре съжителстват в теб, ще можеш да извлечеш много ползи. Запази това преимущество, като развиваш качествата, които така или иначе вече носиш у себе си.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Социален тип

НИСЪК ИНТЕРЕС

Ниският ти интерес към социален тип дейности показва, че работата с хора изобщо не е приоритет за теб. Тези с преобладаващо социален тип интереси харесват и умеят да работят в екип и го предпочитат пред независимостта и възможността да се изявяват индивидуално. Вероятно твоите преобладаващи интереси са от реалистичен, изследователски, артистичен или конвенционален тип и в твоите очи свободата е за предпочитане пред сътрудничеството.

Дейности, свързани с комуникация, обучение, социална подкрепа, личностно и кариерно развитие, медицинска помощ и т.н. не са подходящи за теб. Много е възможно те да ти се струват непрактични и твърде субективни, а може би просто си интроверт и общуването с други хора те натоварва. Затова е важно да се насочиш към работа, която няма да изисква твърде динамична комуникация. В противен случай бързо ще се почувстваш изтощенa и стресиранa.

 

 


 

Предприемачески тип

СРЕДЕН ИНТЕРЕС

Предприемаческият тип дейности са ти сравнително интересни. Влечението ти към тях е толкова голямо, колкото и на повечето жени на твоята възраст. Този тип интереси са присъщи на хората, които обичат да са начело на екипи и процеси, да разпределят задачи и да увличат след себе си и идеите си останалите. Тези хора обикновено са импулсивни и обичат да поемат рискове. Понякога си склонна да се държиш по този начин, но като цяло подхождаш към работата и проблемите чрез планиране и проучване. В никакъв случай не се осланяш само на интуицията си, когато трябва да вземеш важно решение.

Имаш потенциал да бъдеш лидер, да влияеш на хората и да ги ръководиш, но това не е основната ти цел в твоята кариера. Вероятно се чувстваш еднакво комфортно както следвайки, така и водейки, в зависимост от ситуацията. Когато имаш добра идея, в която вярваш, и която си мотивирана да реализираш, умееш да мотивираш другите хора да работят по нея. Подобно на хората със социален тип интереси, и ти си по-скоро екстровертна, енергична и общителна. Затова работата, свързана със стартиране и изпълнение на проекти, управление на хора, вземане на много решения и поемане на рискове, е подходяща за теб. В същото време е важно да не се фокусираш изцяло върху лидерството, а да вземеш предвид и интересите си в останалите области - особено ако имаш висок резултат по някоя от 5-те скали.

 

 

 

 

​  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Конвенционален тип

СРЕДЕН ИНТЕРЕС

Донякъде харесваш така наречените конвенционални професии. Те допадат на хората, които предпочитат реда и сигурността пред креативността и импровизацията. За теб детайлите са от голямо значение и подробностите рядко ти убягват. Въпреки това не държиш да работиш в изцяло структурирана среда като хората със силно изразени конвенционални интереси. За теб е важно освен реда и ясните очаквания, да имаш и известна свобода.

Твърде строгите и ясно обособени процеси те натоварват и потискат. Същото важи и за работните ти задължения - държиш да са добре дефинирани, но ако са еднотипни и повтарящи се, бързо ти доскучава и губиш мотивация. Най-добре помисли за работа, която да съчетава структурата, от която имаш нужда, с типа интереси, към който имаш най-силно влечение. Вече знаеш кои са те, нали?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Надяваме се, че информацията от този доклад ще ти помогне да намериш сферата, в която имаш потенциала да се реализираш като успешен професионалист и щастлив човек. Преследвай смело мечтите си и помни: всеки от нас носи в себе си уникална комбинация от талант и умения, които само чакат да бъдат открити!

А сега имаме една молба - сподели мнението си за този тест, за да ни помогнеш да подобрим NEXTSTEP. Имаме само няколко въпроса към теб. Ще ти онеме по-малко от 1 минута! 😊 Дай обратна връзка тук.

Ще се радваме да ти бъдем полезни и да улесним пътя към твоето кариерно откритие, затова те каним да ни последваш в социалните мрежи, където споделяме актуална и интересна информация от света на образованието и професионалното развитие. 

 

Последвай ни на:            

 


 

 

Всички права са запазени!
© Hogrefe Editore, Firenze
© Фондация „Хестия“ за българската адаптация на теста.

 

Инструкции за принтиране*

При принтиране се уверете, че в настройките за принтиране на браузъра:

  • е избран тип хартия А4;
  • е включена опцията за принтиране на фонови изображения /Background images/
  • е изключена опцията за принтиране на хедър и футър

*За най-добър резултат препоръчваме използването на актуална версия на Google Chrome

  Печат