Код на клиент: test-f
Дата: 2022-08-01

Резултати за test-f

 

Въпросите, на които отговори, ще ти подскажат какви са твоите професионални интереси и вярванията ти за различните професии, кои са важните за теб неща, колко силна е мотивацията ти и уменията ти за учене и какви са силните ти страни. Този доклад ще ти даде много информация. Можеш да я използваш, за да разбереш повече за себе си. Можеш просто да запълниш няколко свободни минути с нея. Можеш да я споделиш с приятелите си. Но със сигурност ще ти е полезна, за да решиш  каква гимназия да избереш. Надявам се, че ще ти бъде интересно.

 

 


 

 

Всяка професия (работа или кариера) се харесва на точно определен тип хора.  Знаеш ли защо? Много просто - нещата, които харесваш и ти е интересно да правиш, по някакъв начин са свързани с това какъв човек си. Например, обичаш ли да разрешаваш практически проблеми или предпочиташ да разсъждаваш върху теории и загадки? Харесва ли ти да създаваш нещо ново и да се занимаваш с изкуство или пък за теб е важно да помагаш на хората? Мечтаеш ли да бъдеш лидер или пък да работиш с информация и да влагаш внимание към детайлите на това, което правиш? Във всички случаи, интересите, които имаш, сигурно ще са свързани и с професията, която ще избереш. 

Тази част от информацията в кариерния ти тест е базирана на модела на професор Холанд, който разделя интересите на 6 типа: реалистични, изследователски, артистични, социални, предприемачески и конвенционални. Със сигурност някои от тях са по-изявени при теб в сравнение с други и точно те определят представата ти за успешна кариера, която има потенциала да те направи не само добър професионалист, но и щастлив човек. В графиката по-долу можеш да видиш всички резултати за твоите интереси (резултати над 8.00 точки са високи, между 4.00 и 7.99 са средни, а под 3.99 - ниски). Ето какъв тип са твоите интереси:

 

 

 

Реалистични

4.52

Изглежда, че дейности, свързани с практиката или на открито, с управлението на машини и инструменти и с прилагането на физическа сила и добра координация, не са на първо място в твоите интереси. Но пък не са ти и безинтересни. Това са все дейности, свързани с това да ремонтираш или изработваш нещо, да управляваш машини или да произвеждаш различни продукти. Замисляла ли си се дали би искала да бъдеш пилот или авиоинженер, механик, електротехник, дърводелец, строител и фермер? Или пък хирург, зъболекар или ветеринар? А защо не сладкар или готвач?

Изследователски

4.54

Дейности, при които трябва да разсъждаваш и мислиш върху различни теории и идеи, изглежда не са сред любимите ти, макар че не са ти съвсем безинтересни. Сигурно предпочиташ да си активна, да си непрекъснато сред хора и постоянно да говориш с приятелите си, нали? В такъв случай, професии като физик или математик може би няма да са много забавни за теб. Или пък не си сигурна? Изследователските професии изискват търсене на факти, проверка на проблеми, наблюдение на различни природни и научни събития и много други дейности, които биха ти харесали, ако обичаш да анализираш, проучваш и решаваш сложни проблеми. Какво пък – ако разбереш нещо повече за тях, може да се окаже че всъщност ти харесват.

Артистични

9.48

Казвали ли са ти, че си артистична? Че си родена да бъдеш звезда? Сигурно и ти самата мечтаеш за това, нали? Да можеш да се занимаваш с изкуство, да създаваш неща и да ги показваш на хората. Това не означава само да си актьор, модел, певец или танцьор. Изкуството е във всякакви професии – арт-терапевт, антрополог, дизайнер на компютърни игри, водещ на новини, дори астроном, журналист, социолог или семеен терапевт. Как ти се струва? Този тип кариера определено те привлича, остава ти само да откриеш как точно да реализираш талантите си. Успех!

Социални

5.80

Може би не си съвсем сигурна дали социалните професии са ти интересни или се колебаеш? Твоите резултати показват, че дейности, свързани с възпитанието, грижите или подпомагането на хора, може са ти интересни само донякъде или пък просто не ги познаваш достатъчно добре. Мислила ли си за професии като психолог или психотерапевт, медицинска сестра, треньор, учител или преподавател в университет? Това са типични социални области, в които хората се интересуват от другите и чрез работата си опитват да ги разберат и да им помогнат да развият своя потенциал. Ако ти звучи интересно, може би си струва да събереш малко повече информация за тези професии.

Предприемачески

5.21

Може би не си съвсем сигурна дали ще ти е интересно, ако работиш нещо, свързано с това да убеждаваш и да ръководиш околните или да организираш хора или информация? Резултатите ти показват, че имаш среден интерес към предприемаческите професии – наистина ли е така? Може би просто не си запозната с тях или пък имаш твърде много интереси? Ето няколко примерни професии, за които можеш да си помислиш: търговски представител, специалист по инвестиционни фондове или личен финансов консултант, изпълнителен директор, адвокат, застрахователен агент, продуцент, капитан на кораб, дори частен детектив. Как ти се струват?

Конвенционални

5.69

Все още ли се колебаеш в своите интереси? Според резултатите ти, не си съвсем сигурна дали ти харесват професии, свързани с информация, добре организирана и планирана работа или пък дейност, в която трябва да се следват точни инструкции. Така ли е? Може пък просто да нямаш достатъчно информация за тези професии. Нека да ти дам няколко примера: банков служител, данъчен експерт или финансов анализатор, статистик, архивист, web-администратор, управител на музей или картинна галерия, касиер, счетоводител, специалист по кетъринг или служител в заведение за бързо хранене. Как ти се струват?

 


 

Въпросите, на които отговори в тази част от теста, се отнасят до това колко престижни ти се струват различните видове работа по принцип. След попълването на теста за интереси, в графиката по-долу можеш да видиш дали областите, които смяташ за интересни, са и престижни за теб. Има ли области, за които излизат високи стойности и в двете графики? Това са дейностите, които съвпадат както по интереси, така и по престижност за теб. Ако резултатите ти са високи, това означава, че твоите интереси не само ти харесват като възможна кариера, но и смяташ, че ще ти донесат престиж. Ако оценките по престижност и интереси са подобни, но ниски - това също ти дава ценна информация, защото потвърждава, че определен тип професии не само не са ти интересни, но и не ги смяташ за много уважавани от обществото.

Не е ли страхотно, че всеки твой интерес може да се превърне в престижна професия? Представи си, че ти харесват науките. Обичаш да гледаш клипчета с интересни факти и много ти харесва, когато правите някакви експерименти в клас. Но престижно ли е да си учен? Това оставям на теб. Когато твоите интереси се разминават с това колко престижни ти изглеждат, ти трябва да решиш дали престижността е важна за теб или по-ценно е да се занимаваш с нещо, което наистина обичаш. Хей – всичко непрекъснато се променя. Ако нещо не е престижно сега, съвсем скоро може да бъде супер модерно и актуално. Особено ако си сред хора, с които имаш сходни интереси.

Разбира се, ти ще прецениш до каква степен престижността е важна за теб в това, което правиш, но според твоите резултати, ето кои дейности ти изглеждат най-престижни (високи резултати са над 8.00 точки, средни между 4.00 и 7.99, а ниски – под 3.99)

 

Реалистични професии

4.24

Изглежда се колебаеш в престижността на реалистичните професии. Всъщност, много хора намират за престижно да работят нещо, което изисква сръчност, добра координация и специфични технически умения – например управлението на сложни инструменти и машини или пък умението да поправяш различни неща. Примери за такива професии са пилот или авиоинженер, механик, електротехник, дърводелец, строител и фермер. Или пък хирург, зъболекар или ветеринар – наистина ли не ти изглеждат престижни? А защо не сладкар или готвач?

Изследователски професии

4.59

Не си съвсем сигурна дали за теб би било престижно да се занимаваш с изследователска дейност. Може би не познаваш много такива професии или хора, които ги намират интересни? Изследователската кариера е свързана с изучаването на различни проблеми или явления. Тя изисква търсене на факти, анализ и проверка на различни решения, наблюдение на различни природни и научни събития и много други дейности. Сигурна ли си, че не е престижно да бъдеш известен физик, математик или химик, открил важно лекарство или нещо друго, което да подобри живота на хората? Мисля, че ще ти бъде интересно да погледнеш резултатите си за професионални интереси и ценности – те ще те ориентират още по-добре.

Артистични професии

5.58

Изглежда не си много убедена, че артистичните професии са престижни. Всъщност, да имаш престиж в обществото или сред хората, които познаваш, не означава просто да си известна. По-скоро е свързано с това околните да се допитват до теб, да ценят твоето мнение и да харесват работата ти. В областта на изкуството това също е възможно. Представи си какво влияние може да има един филм, музикален клип, театрална постановка или книга? Ако си артистична и имаш мнение, то може да достигне до много хора чрез твоето изкуство, може да ги промени или обогати и това да ти донесе престиж.

Социални професии

7.11

Престижността на една професия зависи от много неща. Тя може да бъде престижна само и единствено за теб. Но може да бъде и уважавана от обществото като цяло или пък от твоите приятели. Ти сама ще решиш дали престижността е важна за твоя избор. Е, най-малкото си била любопитна, щом си попълнила този тест. Резултатите му показват, че не си съвсем убедена в престижността на професии като психотерапевт, логопед, учител, възпитател в детска градина или медицинска сестра. Така ли е? Това са все типични социални области, в които хората се интересуват от другите и чрез работата си опитват да ги разберат и да им помогнат да научат нещо ново и да развият своя потенциал.

Предприемачески професии

7.12

Престижът на една професия се определя от много фактори. Той зависи от общественото мнение и тенденциите в развитието на така наречения „пазар на труда“. Но също така и от твоето лично мнение. Това, което е престижно в обществото, не е непременно престижно за теб или за твоите приятели, и обратно. При всички случаи обаче, на всички нас ни е приятно да се занимаваме с нещо, което се оценява от околните и заради което те ни се възхищават, нали? Резултатите от този тест показват, че ти не си съвсем сигурна в престижността на предприемаческите професии. Моят съвет е да погледнеш какви са твоите интереси и ценности – ако този тип кариера не е сред най-предпочитаните, вероятно просто не е „твой тип“. Но ако имаш интереси към професии като търговски представител, специалист по инвестиционни фондове или личен финансов консултант, изпълнителен директор, адвокат, застрахователен агент, продуцент и други, може би просто трябва да събереш повече информация за тях. Успех.

Конвенционални професии

5.50

За някои хора конвенционалните професии са скучни. За други, да правиш нещо по определена структура и като следваш (или създаваш) план и точни инструкции, е интересно и приятно. Според твоите резултати в тази част от въпросника, ти не си съвсем сигурна, че подобни професионални области са много престижни. Може би защото не са ти интересни? Но какво ще кажеш за работа като банков служител, данъчен експерт или финансов анализатор? За повечето хора те са наистина престижни. Ако все още се колебаеш, погледни резултатите си в частта „Ценности“. Може би просто престижът не е нещо, което е важно за теб.

 


 

 

Пред теб има много възможности. Но невинаги това, което ти е интересно в момента, може реално да се превърне в твоя професия. Защо? Защото просто може да не е толкова важно за теб.

Представи си, че обичаш музиката и също така ти е страшно важно да можеш да организираш приятелите си около своите идеи, да ги караш да правите различни неща заедно и да ги ръководиш – да го кажем направо – обичаш да бъдеш лидер. Какво ще предпочетеш, ако можеше да избираш точно сега – да издадеш точно един албум в живота си, който да ти донесе слава, или да станеш мениджър на музикална компания, която ще открива таланти?

Виждаш ли – изборът на професия зависи от много неща – включително от твоите ценности – това, което е най-важно за теб. В примера, който ти дадох, е възможно да предпочетеш музикалната кариера – защото обичаш да бъдеш на сцената и да показваш таланта си. Но ако вместо това за теб е по-важно да управляваш хора, които да работят за теб, може би ще решиш, че професията на музикален мениджър е по-добра за теб. По-долу можеш да разбереш повече за това кои са твоите важни неща в живота (твоите ценности). Резултати над 8.00 точки са високи, между 4.00 и 7.99 са средни, а под 3.99 – ниски.

 

Автономност

5.53

Като цяло се опитваш да вземаш самостоятелно решенията си и да планираш предварително това, което правиш, но невинаги успяваш. Или поне не по-често от останалите ученици на твоята възраст. Вероятно зависи от ситуацията, в която се намираш, или пък от това колко важно е решението, което трябва да вземеш. И все пак – със сигурност ще ти бъде полезно, ако развиеш още малко умението да бъдеш независима и активно да участваш в това, което трябва да се случи, вместо просто да разчиташ на съдбата. Знам, че понякога успяваш, но за това, което ти предстои в гимназията, наистина ще е добре да се постараеш малко повече.

Влияние върху другите

5.50

По принцип се справяш, ако трябва да управляваш хората около теб, да ги координираш или да им възлагаш задачи, но това невинаги ти е приятно или пък е важно за теб. Еднакво добре би се чувствала и в среда, в която на теб ти възлагат задачи или те организират. Така ли се чувстваш, когато мислиш за професията, която трябва да избереш? Може ли да се каже, че за теб е сравнително важно да оказваш влияние върху другите, но ще бъдеш също толкова добра в това, което правиш, и ако не ти се налага?

Грижа за другите

4.38

Понякога ти е важно да покажеш на хората около теб, че те е грижа за тях и да им помогнеш, ако това е необходимо, но друг път просто смяташ, че това, което ти искаш да постигнеш, е по-важно. Сигурно сама решаваш в кои ситуации как да постъпиш. При повечето хора е така. Погледни и останалите резултати, свързани с важните за теб неща – те ще те ориентират какво да търсиш в професията, която ще избереш. Сравни ги с резултатите от теста за интереси и ще разбереш коя професионална област ще ти помогне да постигнеш това, което е ценно за теб.

Доходи

5.95

Като цяло доходите са тема, която е важна за теб, но не си се фокусирала много върху нея. Или поне не повече от другите ученици на твоята възраст. Може би това не е нещо актуално за теб в момента или няма връзка с избора ти на училище. По принцип знаеш „цената на парите“, но понякога това просто не е съществено за теб. Погледни отново резултатите си от този тест – кои са ценностите с най-високи стойности? Те ще ти дадат информация за това, което те прави удовлетворена и щастлива.

Иновации

8.17

Ти определено обичаш да измисляш най-различни нови неща. Харесваш разнообразието и за теб е много важно да се занимаваш с различни дейности през деня, така че да не ти омръзнат. Сигурно си творческа натура и ти харесва да използваш въображението си, нали? Знаеш ли, че хората на твоята възраст с интерес към иновациите много често имат артистични интереси или пък им харесва да изобретяват различни неща? Ако искаш да разбереш дали това е така при теб – припомни си какви са твоите интереси.

Околна среда

6.66

Като цяло си съзнателна по отношение на опазването на околната среда и грижата за равновесието между човека и природата. И все пак, ако трябва да подредиш няколко най-важни неща, които са най-ценни за теб, околната среда може би няма да бъде сред първите места. Това не означава, че не те е грижа за нея, просто е важна толкова, колкото и за другите ученици на твоята възраст. Или може би не знаеш достатъчно за проблемите, свързани с опазването на природата? Информирай се, това е много интересна и страшно важна тема!

Реализация

4.13

Като цяло обичаш да виждаш резултатите от знанията, способностите и уменията, които си развила, но това невинаги е от първостепенно значение за теб. Понякога просто се оставяш на течението. Все пак, сравнително често, или поне колкото всички ученици на твоята възраст, се замисляш върху това колко е важно да правиш нещата, които умееш най-добре, и да постигаш резултати. Може би ти трябва още съвсем малко, за да бъдеш напълно фокусирана към успеха.

Социален престиж

7.76

Изглежда, че не си съвсем сигурна дали престижът ти в обществото е важен за теб. Или просто зависи от това, което правиш, и понякога е важен, а друг път – не? Да имаш престиж означава да правиш нещо, което другите намират за важно. Или да ти се възхищават от това, което ти самата постигаш. Има много професии, които са свързани с имиджа в обществото. Според повечето ученици на твоята възраст, например, предприемаческите професии са точно такива. Но социалният престиж е свързан още с артистичните, социалните и конвенционалните професии – харесва ли ти някоя от тях?

 


 

 

Ученето не е само умението ти да запомниш нещо. Всъщност, ученето дори не е свързано само с училище. Можеш да научиш текст на песен, нова компютърна игра (или пък начинът, по който ти да създадеш такава) или пък техника за правене на прическа или грим. Можеш да се научиш дори да правиш любимите си шоколадови мъфини. И за всичко това е нужно просто желание и ангажираност (ние, психолозите, наричаме това мотивация), някакъв план (например да намериш свободно време, което си е трудна задача) и нещо много важно – да не те е страх да се провалиш. Този тест ще ти покаже до каква степен ти притежаваш всички тези черти в сравнение с другите ученици на твоята възраст.

А сега си представи, че твоят най-добър приятел е супер забавен. Той постоянно разказва смешни истории и случки и е непрекъснато център на вниманието. Просто всички го харесват. Само ти обаче знаеш, че той всъщност е доста срамежлив и му е трудно да си създава нови приятели. Трудно му е дори да заговори някой непознат – затова започва със смешка. Виждаш ли – твоят приятел е развил умението да бъде забавен, нищо че като човек е срамежлив.

Да, всички имаме недостатъци (не че да си срамежлив е кой знае какъв недостатък). Добрата новина е, че този тест няма за цел да ти покаже твоите недостатъци като човек. Идеята ни е да те насочим към това, което можеш да промениш – своите умения, така че да ги развиеш в себе си и да постигнеш успех както в училище, така и в бъдещата ти кариера. Искаш ли да разбереш повече? Графиката по-долу ще ти даде тази информация. Резултати над 7.00 точки са високи, между 4.00 и 6.99 са средни, а под 3.99 – ниски.

 

Ангажираност

6.14

Ти си сравнително упорита и постоянна в ученето – поне толкова, колкото са учениците на твоята възраст. Понякога обаче си склонна да подминаваш неща, които не разбираш или пък са ти трудни – така ли е? Може би ти трябват още съвсем малко усилия и концентрация, за да си по-успешна – така няма да рискуваш да натрупаш пропуски в знанията си. Знаеш ли, обикновено при твоите връстници ангажираността е свързана и с уменията за планиране. Какви са твоите резултати в този тест?

Визуализиране

8.03

Знаеш ли какво е да визуализираш?  Това означава, да създаваш схеми или картини докато учиш, чрез които обобщаваш най-важните неща от това, което трябва да запомниш. Визуализирането ти помага да научаваш различни неща като разбираш какви са логическите връзки между тях, а не просто като ги запомняш буквално. Така по-лесно свързваш новата със старата информация и наученото остава за по-дълго време. Твоите резултати в умението да визуализираш са по-високи в сравнение с повечето ученици на твоята възраст – забелязала ли си го?

 

 

Концентрация

7.81

Ти не само, че нямаш проблеми с концентрацията, а и можеш наистина дълго време да слушаш урока в училище, без да се разсейваш. Лесно ти е да преценяваш кои са важните и не толкова важните неща, които казва учителят, и умееш да игнорираш това, което разсейва другите хора. Това е страхотно! Защото колкото по-добра е твоята концентрация, толкова повече нови неща можеш да научиш, при това за много по-кратко време. Сигурно си забелязала, че това е много полезно умение – не само в училище, но и в много други дейности. Със сигурност ще ти помогне във всичко, което правиш в бъдеще. Успех!

Липса на страх от тестове и изпитване

5.20

Понякога се притесняваш, когато ти предстои тест или очакваш, че ще бъдеш изпитана, но като цяло за теб това не е проблем и твоите страхове не са по-големи от тези на другите ученици на твоята възраст. Всъщност, да те е страх или да ти е притеснено от изпит е напълно нормално, стига да не ти пречи на оценките, които ще получиш. И все пак – ако чувстваш, че това е проблем за теб, добре е да поговориш с някого как да станеш малко по-уверена.

Мотивация

6.87

Твоята мотивация за учене е като на повечето ученици на същата възраст. Като цяло си мотивирана и знаеш колко важно е да си подготвена, но понякога други неща извън училището изглеждат по-важни за теб. Или пък ти се струва, че учиш ненужни неща, които никога повече няма да използваш. И все пак – ако засега уроците са ти лесни и бързо наваксваш, това не е проблем. Но имай предвид, че невинаги ще успяваш да компенсираш пропуснатото (особено ако си в ново училище и учиш нови неща) и това може да се окаже трудност за теб. Трябва ти съвсем малко, за да успееш. Защо не помислиш за това, което искаш да постигнеш в бъдеще? Това със сигурност ще те мотивира да си малко по-активна сега.

Умения за планиране

6.79

Може би невинаги успяваш да планираш рационално своето учене и да разпределиш времето си така, че да научиш по всеки предмет. Всъщност, правиш го толкова добре, колкото и повечето ученици на твоята възраст. Но не ти ли се иска да си малко по-добра от тях? Ако се научиш по-добре да планираш времето си, не само ще успяваш да си по-подготвена в училище, но и ще имаш време за повече неща, които да правиш. Ако вече имаш известни проблеми с материала в училище, моят съвет е да помислиш дали ти е трудно това, което учиш, защото не го разбираш, или пък просто не можеш да планираш добре своята подготовка за училище.

Фокусирано учене

6.74

Като цяло умееш да различаваш важната информация от маловажната, но това сякаш не става по всеки предмет. Трябва ти още съвсем малко, за да успяваш да учиш още по-ефективно. Когато използваш фокусирано учене, ти всъщност отделяш най-съществените неща, които трябва да научиш и така не ти се налага да запомняш всичко. Моят съвет е да опиташ в още по-голяма степен да развиеш тази своя способност. Сигурна съм, че ще забележиш колко по-лесно ще стане ученето ти.

 

 

 

 

Този тест отразява твоята личност. Няма да се изненадаш, ако ти кажа, че всеки човек е уникален, нали? Ти също притежаваш качества, които те отличават от другите и заради които хората те харесват (или не толкова). Профилът ти показва твоите силни и не толкова силни черти, които са важни не само в избора ти на професия и кариера, но и в живота ти като цяло. По-долу можеш да видиш и графика на тези черти. Резултати над 7.00 точки са високи, между 4.00 и 6.99 са средни, а под 3.99 – ниски.

Времева перспектива

6.21

Като цяло си наясно с нещата, които искаш да постигнеш, и сравнително точно си представяш къде ще бъдеш в следващите няколко години. Е, поне толкова точно, колкото и повечето ученици на твоята възраст. И все пак, струва ми се, че твоите планове са доста общи и ти знаеш какво трябва да направиш „по принцип“, но всъщност не ти е много ясно как точно да го постигнеш. Така ли е? Може би ти липсва малко увереност и оптимизъм, или пък усещането че дори все още да си в училище, всъщност много неща зависят от теб. Това, което бих те посъветвала, е да помислиш какво точно трябва да предприемеш, за да изпълниш своите цели – да бъдеш приета в училището, което искаш, или да имаш професията, за която мечтаеш. Направи си план от няколко стъпки и го обсъди с някой, чието мнение е важно за теб. Успех!

Емоционален самоконтрол

7.40

Ти си търпелив, упорит и толерантен човек. Умееш да изслушваш околните и да приемаш тяхната гледна точка без да реагираш рязко или необмислено. Знаеш ли, това наистина е страхотно качество! Особено когато някой нарочно иска да те предизвика. Много често емоциите карат хората да реагират необмислено, но ти определено не си от този тип хора. Дори да си в лошо настроение или пък някой ужасно да те дразни, ти умееш да се въздържаш и да преглъщаш моментните ти състояния. Сигурен съм, че приятелите ти ценят това и то ти помага в много трудни ситуации.

Отвореност към нов опит

6.32

Понякога ти харесва да изпробваш нови неща и да експериментираш, но определено не си склонна да направиш нещо само защото е различно и не ти се е случвало преди. Всъщност, повечето ученици на твоята възраст постъпват точно така. На теб ти харесва да има баланс, защото се чувстваш уверена в познатите неща и знаеш, че невинаги има смисъл непременно да се втурнеш в приключения и рискове. Да бъдеш отворена към нов опит е много характерно за някои кариери и не толкова за други. Погледни отново своите резултати от теста за интереси – може би там ще откриеш кои професии ще ти донесат нов опит и ще разбереш дали това ти е интересно.

Социална зрялост

5.76

Ти имаш добри социални умения и можеш да отстояваш интересите си, когато се налага. Поне толкова, колкото и твоите връстници. Когато е наистина важно, поемаш отговорност за своите решения и това кара околните да те уважават, макар че има и моменти, в които предпочиташ да се „измъкнеш“, нали? Обичаш да си сътрудничиш с другите, но има и случаи, когато просто не ти се занимава с тях. Или пък приятелите ти са толкова настоятелни, че предпочиташ да се съгласиш с тяхното мнение, вместо да спориш. И все пак като цяло ти си зрял и отговорен човек – нещо, което наистина ще ти е винаги полезно.

Увереност и оптимизъм

3.39

Хм… струва ми се, че не си много уверена в собствените си сили и не обичаш да предприемаш нещо, за което не си абсолютно сигурна, че ще успееш. Така ли е? Разбира се, няма нищо лошо в това да си предпазлива, стига това да не те отказва от целта ти при най-малката трудност. Моят съвет? Около теб има всякакви възможности, опитай се да бъдеш по-смела и настойчива. Ако не успееш, просто продължи с нещо друго. Сигурна съм, че постепенно ще спреш да обръщаш внимание на неуспехите и ще се фокусираш върху бъдещите си цели и това, което искаш да постигнеш. Успех!

 

 

 

 

Сигурно си спомняш, че ти зададохме няколко въпроса за професиите, които обмисляш да избереш, а после те питахме някои неща за тяхната престижност, удовлетвореността на хората, които упражняват тези професии, и доходите, които очакваш да получаваш. След като вече си в края на този доклад и прочете много неща (надявам се и много нови) за себе си, ти предлагам да погледнеш твоя избор на професии, като имаш предвид и всичко, което научи за себе си тук. Идеята е да получиш „голямата картина“ – да видиш не само това, което за теб е мечтаната кариера, но и да сравниш дали тези твои мечти отговарят на личността и уменията ти, на успеха, който досега имаш в училище (знаеш, че той ще ти е необходим, ако искаш да имаш желаното образование), и на очакванията ти за доходи и престиж. Ето отговорите на тези въпроси:

 

Професията, която в най-голяма степен би искал/а да работиш, е: Графичен дизайнер

• Престижност: Хората се възхищават на тези, които я учат или упражняват.

• Удовлетвореност на хората от тази професия: Мисля, че като цяло са удовлетворени.

• Доходите достатъчни ли ще ти бъдат? Да.

• Каква гимназия или колеж е най-добре да избере някой, който иска да научи и след това да работи тази професия?  Не съм сигурна

• Ти лично смяташ ли да кандидатстваш или да учиш в такава гимназия/специалност? Може би.

 

Професията, която също обмисляш, макар и като втори вариант за работа, е: Дизайнер на игри

• Престижност: Хората се възхищават на тези, които я учат или упражняват.

• Удовлетвореност на хората от тази професия: Мисля, че са много удовлетворени.

• Доходите достатъчни ли ще ти бъдат: Да.

• Каква гимназия или колеж е най-добре да избере някой, който иска да учи и след това да работи тази професия? Не съм сигурна

• Ти лично смяташ ли да кандидатстваш или да учиш в такава гимназия/специалност? Може би.

 

И накрая, твоят трети професионален избор за работа, е: Учител

• Престижност: Мисля, че е престижна.

• Удовлетвореност на хората от тази професия: Мисля, че не са много удовлетворени.

• Доходите достатъчни ли ще ти бъдат? Не.

• Каква гимназия или колеж е най-добре да избере някой, който иска да научи и след това да работи професия? Езикова гимназия

• Ти лично смяташ ли да кандидатстваш или да учиш в такава гимназия/специалност? Може би.

 

  УСПЕХ В УЧИЛИЩЕ

И накрая, струва ми се, че ще ти е полезно да хвърлиш един поглед върху таблицата по-долу. В нея е твоят успех по различните предмети. Тази информация ще ти помогне да се фокусираш върху областите, които трябва да подобриш, в случай че имаш недостатъчно високи постижения в желаната област.

Общ успех до момента

6

 

Български език и литература

6

 

Математика

6

 

Изучавания чужд език

6

 

Физика и астрономия

6

 

Химия и опазване на околната среда

6

 

Биология и здравно образование

6

 

Информационни технологии

6

 

История и цивилизация

6

 

География и икономика

6

 

Музика

6

 

Изобразително изкуство

6

 

Физическо възпитание и спорт

6

 

 


 

Надяваме се, че информацията от този доклад ще ти помогне да намериш сферата, в която имаш потенциала да се реализираш като успешен професионалист и щастлив човек. Преследвай смело мечтите си и помни: всеки от нас носи в себе си уникална комбинация от талант и умения, които само чакат да бъдат открити!

А сега имаме една молба - сподели мнението си за този тест, за да ни помогнеш да подобрим NEXTSTEP. Имаме само няколко въпроса към теб. Ще ти онеме по-малко от 1 минута! 😊 Дай обратна връзка тук.

Ще се радваме да ти бъдем полезни и да улесним пътя към твоето кариерно откритие, затова те каним да ни последваш в социалните мрежи, където споделяме актуална и интересна информация от света на образованието и професионалното развитие. 

 

Последвай ни на:            

 


 

 

Всички права са запазени!
© Hogrefe Editore, Firenze
© Фондация „Хестия“ за българската адаптация на теста.

 

Инструкции за принтиране*

При принтиране се уверете, че в настройките за принтиране на браузъра:

  • е избран тип хартия А4;
  • е включена опцията за принтиране на фонови изображения /Background images/
  • е изключена опцията за принтиране на хедър и футър

*За най-добър резултат препоръчваме използването на актуална версия на Google Chrome

  Печат